telefoon     mail     Link naar facebook pagina CBS De Kardoen

Informatie over de school

Een stukje geschiedenis.

Onze school de Kardoen bestaat sinds 1979 en is in 1993 met de Dr. A.C. van Raalteschool samengegaan. Omdat de naam van de school toen niet veranderd is, gebruiken we nog steeds deze voor Nederland unieke schoolnaam. In de zomer van 1996 zijn er vanwege uitbreiding vier lokalen bijgebouwd en momenteel maken wij tevens gebruik van twee lokalen in het dichtbij gelegen Fluitekruid.

logo-kardoen-240-320

Wat is een kardoen?

Omdat onze school in de bloemenwijk staat en omdat we op zoek waren naar een voor Nederland unieke schoolnaam, is er gekozen voor de naam Kardoen.
De kardoen is een distel die verwant is aan de artisjok en is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De plant werd al vanaf de vierde eeuw v.Chr. door de Romeinen en de Grieken gegeten. In Zuid-Europa wordt de plant vandaag de dag nog steeds veel gegeten. De kardoen is in veel landen verwilderd en vormt dan een lastig onkruid. Hij komt verwilderd voor op de Argentijnse pampa's, in Californië en Australië, waar hij door zijn aanpassing aan het droge klimaat goed gedijt.

Het is een hoge, wollig behaarde distelachtige heester met dikke vlezige gegroefde stengels. De bladeren zijn tot 50 cm lang en 35 cm breed, stevig, veervormig gelobd en de toppen van de bladeren zijn bezet met 1,5-3 cm. lange starre gelige doorns.
De kardoen bloeit van augustus tot september. De bloemen groeien met meerdere aan het eind van de stengels. De bloemkleur is blauw, lila of wittig.
Van de kardoen worden de bloemknoppen en vooral de vezelige bladstelen en middennerf gegeten. Hij smaakt bitter en ook een beetje zoet; de smaak doet denken aan die van de artisjok.
De bloemen kunnen als snijbloem in een vaas worden gezet.

Contact


CBS De Kardoen
Korenbloemstraat 2
7731 VW Ommen
0529-451605

 

Ouderportaal

ouderportaal-inlogscherm
Klik op de button om in te loggen
in het ouderportaal van Parnassys

Ouders van waarde

ouders van waarde

Klik op de afbeelding om naar
          de website van
Ouders van Waarde te gaan