telefoon     mail     Link naar facebook pagina CBS De Kardoen

Nieuwsbrief 1192

We vertrouwen elkaar

Eigenaarschap.

Op school hebben we het vaak over eigenaarschap: We willen dat de leerling zich eigenaar voelt van het leerproces. Maar, wat is dat eigenlijk “eigenaarschap” en hoe leer je dat?
Eigenaarschap: het leerproces (de weg van iets niet kunnen naar iets wel kunnen) is van de leerling zelf. De leerling voelt zich verantwoordelijk voor het resultaat van dit proces. Vanuit dat verantwoordelijkheidsgevoel is hij sterk betrokken. En dat is wat we het liefst zien op onze school.

Van het HOE en WAAROM
HOE leer je de kinderen ‘eigenaarschap’ aan? De volwassen opvoeders in het leven van de kinderen zijn daarin het belangrijkst; de leerkrachten en de ouders. Onze houding en ons gedrag bepaalt of kinderen verantwoordelijkheid gaan dragen en betrokken zijn. De interactie met de kinderen moet gericht zijn op onafhankelijkheid in plaats van afhankelijkheid. Het wordt misschien duidelijk aan de hand van het volgende voorbeeld: Er komt een leerling bij de juf: “Ik ben klaar, juf. Mag ik lezen”. De juf antwoordt: “Nee hoor, je weektaak is nog niet af. Als je er nu aan gaat werken, heb je vanmiddag tijd over voor iets leuks”. Een logische en liefdevolle reactie, maar de regie ligt bij de juf. De volgende keer zal deze leerling opnieuw komen met dezelfde vraag. De juf had ook kunnen reageren met: “Oké. Is lezen nu het beste dat je kunt kiezen? Wat is je plan?” Wanneer een soortgelijke reactie consequent wordt gegeven, zal de leerling niet meer bij de juf komen en in het vervolg zelf besluiten wat wijs is om te doen. Zo groeit de leerling van afhankelijk naar onafhankelijk. Het gesprek met het kind wordt gekenmerkt door vragen, zoals bijvoorbeeld:

 • Heb je een plan?
 • Wat is (nu) belangrijk?
 • Hoeveel tijd heb je nog?
 • Wat vind je er zelf van?
 • Weet je zeker dat je mij nodig hebt?
 • Wat wil je en wat kun je (zelf)?
 • ….

Vaak zijn wij als opvoeders geneigd de kinderen te helpen door zelf al de antwoorden op deze vragen te geven. Daarmee leren we de kinderen afhankelijk van ons te blijven. Intussen helpen we de kinderen beter door ze te leren zelf deze vragen te stellen (en te beantwoorden)!
WAAROM is het zo belangrijk om te groeien naar onafhankelijkheid? Het onderwijs verandert, omdat de wereld verandert. De kans is groot dat onze kinderen banen krijgen die nu nog niet eens bestaan. Daarnaast zullen ze vaker van baan veranderen en steeds met verschillende mensen werken. Dat maakt (feiten-)kennis steeds minder belangrijk. Vaardigheden als samenwerken, presenteren, creatief denken worden belangrijk om succesvol en gelukkig volwassen te worden. Levensvaardigheden en persoonsvorming komen centraal te staan. We willen uiteindelijk graag dat kinderen eigen keuzes kunnen maken die goed zijn voor henzelf en voor de ander.
De 7 gewoonten van persoonlijk leiderschap helpen daarbij! Volgens Covey schuilt in ieder van ons een leider. Het is de kunst om deze ‘aan’ te zetten. Zo ontstaat er zelf-leiderschap en het mooie is: Iedereen kan het!

Tot slot een uitspraak van de Italiaanse natuurkundige Galileo Galilei: “Je kunt niemand iets leren. Je kunt iemand alleen helpen het in zichzelf te vinden”.


Trefwoord.

Onze godsdienstmethode Trefwoord gaat de komende weken over ‘leren’. De kinderen ontdekken dat leren niet alleen op school plaatsvindt, maar op allerlei plaatsen en op allerlei momenten leer je. Soms is leren leuk, soms is het lastig en gaat het stroef. Al het leren hoort bij het leven. We horen de verhalen van de jonge Jezus. Hij wil op verschillende plekken en op verschillende momenten mensen iets wil leren over God; ook dat gaat niet altijd even makkelijk. Toch volhardt Jezus, omdat Hij een hele belangrijke boodschap heeft:

God kent jou
vanaf het begin
helemaal van buiten
en van binnenin
Hij kent al je vreugde
en al je verdriet,
want Hij ziet de dingen
die een ander niet ziet

en weet je wat zo mooi is
bij Jezus voel je je vrij
om helemaal jezelf te zijn
want Hij houdt van jou,
ja Hij houdt van jou,
ja Hij houdt van jou en mij

(Opwekking kids 77)


Peuterochtend vrijdag 18 januari.

Volgende week vrijdagochtend is er weer een peuterochtend. Een leuke gelegenheid om kennis te maken met de kleutergroep en de school. Ouders die samen met hun kind kennis willen maken met onze school, kunnen vanaf 9:00 uur terecht. De peuters en hun ouders worden ontvangen in de kleuterklas van juf Jenny. Na enige tijd gaan de ouders mee met meester Dannis. Ze krijgen informatie over de school en een rondleiding. Intussen gaan de peuters knutselen, spelen, fruiteten etc. Tegen 11:00 uur gaan ouders en kinderen weer naar huis. Kent u mensen die op zoek zijn naar een leuke basisschool of heeft u zelf een peuter: geef u dan op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Verjaardag juf Willemijn.

Op woensdag 16 januari a.s. viert juf Willemijn samen met haar groep haar verjaardag op school.
De kinderen mogen deze dag verkleed op school komen en hoeven ook geen eten of drinken mee te nemen, daar zorgt het feestvarken wel voor.
Zoals altijd is het wel of niet geld meenemen geheel vrijblijvend

Uw kind kan ook:

 • niets meenemen of
 • een zelfgemaakt cadeau meenemen of
 • een klein cadeau meenemen of
 • wel geld meenemen; hier wordt dan een cadeau voor gekocht.

Eventueel geld voor een cadeau mogen de kinderen van de groep van juf Willemijn geven aan juf Rita of juf Henriët van groep 4b. Dit kan tot en met dinsdag 15 januari.


Verjaardag juf Rita.

Een weekje later, op woensdag 23 januari a.s., is het de beurt aan juf Rita. Zij viert op die dag samen met haar groep haar verjaardag op school.
Ook hier mogen de kinderen verkleed op school komen en hoeven ook geen eten of drinken mee te nemen, daar zorgt het feestvarken wel voor.
Zoals altijd is het wel of niet geld meenemen geheel vrijblijvend.

Uw kind kan ook:

 • niets meenemen of
 • een zelfgemaakt cadeau meenemen of
 • een klein cadeau meenemen of
 • wel geld meenemen; hier wordt dan een cadeau voor gekocht.

Eventueel geld voor een cadeau mogen de kinderen van de groep van juf Rita geven aan juf Henriët van groep 4b of juf Willemijn van groep 3b/4a. Dit kan tot en met dinsdag 22 januari.


Workshop Speellab.

workshop speellabAanstaande vrijdag ( 11 jan. ) hebben de groepen 7 en 8 een workshop “Speellab” op school.
Deze workshop wordt gegeven door Grote Broer Kunsteducatie.
Tijdens de workshop ( die 90 – 120 min duurt ) verkennen de leerlingen allerlei nieuwe technieken. Hoe maak je een eigen voorwerp met een 3D printer pen? Of hoe kun je een lampje laten branden met stroomgeleidende verf?

De workshop begint met een korte introductie over de 3D print techniek en over alle onderdelen van het Speellab. Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes kennismaken met de mogelijkheden van 3D printen, de 3D pen en de 3D printer.
Ook kunnen ze aan de slag met 3D-geprint constructiemateriaal “Plokko”.

Een workshop waarin leerlingen ook werken aan de 21e eeuwse vaardigheden, zoals oplossingsgericht denken, want techniek doet niet altijd wat je wil.


Fruit voor deze week.

Deze week (week 2) ontvangen de leerlingen de volgende groente- en fruitsoorten.

2019 fruit week 02
Voor achtergrondinformatie over de fruitsoorten, ga naar: http://dendaasschoolfruit.nl/


Vergadering MR.

Op 22 januari zal de medezeggenschapsraad weer bijeen komen voor een vergadering. Hierbij zullen de ook de TSO en OR aanwezig zijn.
De agenda van deze vergadering ziet er als volgt uit:

 1. Opening
 2. Notulen vorige vergadering
 3. Jaarverslag TSO
 4. a. Financieel verslag OR
  b. Overige punten
  TSO en OR verlaten de vergadering
 5. Voortgang onderzoek naar continurooster
 6. Beoordelingskader leerkrachten
 7. Begroting ter informatie
 8. Mediawijsheid, ICT-ontwikkelingen en AVG
 9. Vanuit de GMR
  Nieuwsbrief november-december aandachtspunten:
  Jaarverslag scholen 2017-2018 naar GMR
  Training voor (G)MR
  Volgende vergadering
  Jaarverslag GMR 2017-2018
 10. Rondvraag
 11. Afsluiting

 

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand nws1192_9_januari_bijlage_hafamo.pdfHafamo - Muziekproeverij331 kBwoensdag 09 januari 2019
Bewaar het bestand nws1192_9_januari_bijlage_kerk_disco_.pdfKerk - kinderdisco114 kBwoensdag 09 januari 2019

Contact


CBS De Kardoen
Korenbloemstraat 2
7731 VW Ommen
0529-451605


Disclaimer


Privacyverklaring

Ouderportaal

ouderportaal-inlogscherm
Klik op de button om in te loggen
in het ouderportaal van Parnassys

Ouders van waarde

ouders van waarde

Klik op de afbeelding om naar
          de website van
Ouders van Waarde te gaan